Du är här:// Startsidan / Faktadel / Tekniska hjälpmedel / Hjälpmedel i offentlig miljö

Tekniska hjälpmedel

Hjälpmedel i offentlig miljö

T-symbol

I offentliga miljöer förekommer ofta hjälpmedel som kan underlätta för hörapparatbäraren. Teleslingor är ofta installerade i kyrkor, biografer, teatrar, skolor, samlingssalar. Även i bank- och postkontor kan en slinga finnas vid vissa kassor. Där en slinga finns installerad skall detta vara markerat med T-symbolen (se bild). I vissa större lokaler kanske man bara har en fungerande slinga i delar av lokalen. Detta skall då vara annonserat. I vissa lokaler, framför allt där det förekommer mycket elektromagnetiska störningar, kan mani stället för teleslinga använda IR-system.

För den som inte använder hörapparat kan det ibland finnas något hjälpmedel för utlåning, i kyrkor fanns tidigare ofta s.k. hörstavar, idag kan flera olika varianter förekomma.

En översikt av olika hjälpmedel för att förbättra talkommunikation

Vi har beskrivit hur teleslingor kan förbättra lyssningsmöjligheter i olika miljöer genom att överbrygga talavstånd och eliminera effekten av bullerstörningar och dålig akustik. Vi kan bredda vår syn på hjälpmedlen och titta lite på de komponenter som behövs då vi skall lyssna på en föreläsare, och vad som kan vara ett alternativ om vi skall kunna besöka lokaler som inte har fast installerade teleslingor. Figuren visar skissartat de olika komponenterna.

Har vi en föreläsare så måste det finnas en mikrofon att tala i. Den är idag nästan alltid trådlös, vilket innebär att den består av en mikrofon, FM-sändare och FM-mottagare. I ett fast slingsystem så är mottagaren stationär och matar i sin tur en slingförstärkare som levererar ström till slingan och vi får det slingfält som hörapparaten kan ta emot.

Vi kan ha en anläggning där samma mikrofon-sändare sänder till en bärbar FM-mottagaren. På så sätt kan denna anläggning användas var som helst. För att överföra ljudet till den hörselskadade kan flera alternativ tänkas; via en hörtelefon, via en kabel direkt till hörapparatens elektriska ingång eller, vilket är allra enklast, via en miniatyrslinga (halsslinga eller slingkrok).

Till moderna hörapparater finns ofta möjligheter att direkt på hörapparaten ansluta en miniatyrmottagare.

olika system

Svåra ord

Finner du något svårt ord i texten som du inte förstår? I vår ordlista har vi samlat de flesta av alla svåra ord på denna webbplats.

Se hela ordlistan