Du är här:// Startsidan / Faktadel / Tekniska hjälpmedel / Hörapparatens skötsel

Tekniska hjälpmedel

Hörapparatens skötsel

Hörapparaten är känslig och bör därför hanteras varsamt. Den ska aktas för stötar, stark värme och fukt.

Bakom-örat apparat

Öroninsatsen

Öroninsatsen har till uppgift

  • att hålla hörapparaten på plats
  • att överföra ljud från hörtelefonen till hörselgången
  • att dämpa ljudläckage från hörselgången för att motverka återkoppling.

Insatsen är en viktig del av hörapparaten och den tillverkas individuellt efter en avgjutning av örat/hörselgången. Det finns olika typer av insatser beroende på vilken hörapparat som används. Dimensionerna i insatsens ljudkanal har betydelse för hörapparatens akustiska egenskaper i bas- och diskantområdet. Insatserna kan göras i hårda respektive mjuka material, oftast akrylplast. Vid allergiska problem i hörselgången kan insatsen göras i keramiskt material. En insats som sluter tätt ger ofta besvär i form av lockkänsla. Detta kan i viss mån kompenseras om det parallellt med ljudkanalen borras en luftkanal/vädringskanal. Hos barn som växer måste öroninsatsen bytas ut med jämna mellanrum.

Öroninsatsens skötsel

Öroninsatsen behöver tvättas regelbundet, då smuts och vax lätt kan täppa igen de smala kanalerna. Insatsen rengörs med ljummet vatten och ett milt diskmedel. En liten tandborste kan vara till hjälp. Glöm inte att lossa insatsen från hörapparaten före rengöring. Det är mycket viktigt att insatsen är helt torr innan den sätts tillbaka på hörapparaten.

Batterier

  • zink-luftbatterier
  • alkaliska batterier
  • silveroxid batterier

Batterier förvaras fuktfritt i rumstemperatur (obs! ej i kylskåp) och förbrukade batterier lämnas för återvinning.

Zink-luftbatterier

Zink-luftbatterier behöver syre för att aktiveras och har därför små hål på ena sidan. Dessa batterier levereras med en tejpbit över hålen som tas bort innan de placeras i hörapparaten. När tejpbiten avlägsnats sker en viss självurladdning ur batteriet även när det inte används. Om hörapparaten används mycket sporadiskt rekommenderas silveroxidbatteri. Zink-luftbatterier finns i flera storlekar och färgen på tejpen (blå, orange, brun) anger batteriets storlek.

Alkaliska batterier

Alkaliska batterier benämns vanligtvis AA eller R6. Batterierna används i kroppsburna apparater.

Silveroxidbatterier

Dessa batterier har mycket lite självurladdning och lämpar sig därför i apparater som används mycket sällan. Kan även användas i starka och vattentäta apparater men blir då ett mycket kostsamt alternativ.

Svåra ord

Finner du något svårt ord i texten som du inte förstår? I vår ordlista har vi samlat de flesta av alla svåra ord på denna webbplats.

Se hela ordlistan