Du är här:// Startsidan / Faktadel / Tekniska hjälpmedel / Hörapparater

Tekniska hjälpmedel

Hörapparater

Det första människor tog till när de behövde förstärkning av ett ljud var helt enkelt att kupa sin hand och placera den bakom örat. Senare användes även djurhorn som hörlurar. Den första elektriska hörapparaten konstruerades av Alexander Graham Bell (1847-1922). Uppfinningen har även blivit utnyttjad för telefonapparaten.

Ljud kan ledas in till innerörat via två olika vägar, via luftledning eller via benledning.

Luftledningsapparater är de vanligaste; i dessa apparater omvandlas den förstärkta elektriska signalen till ljud som skickas via öroninsatsen in till örat. I benledningsapparater omvandlas den elektriska signalen till vibrationer som via skallbenet leds till innerörat.

Hörapparater finns av flera olika typer. De har fått sina namn efter hur de är placerade. Hörapparater är personliga hjälpmedel och utprovas tillsammans med specialutbildad personal. Innan personen med hörselnedsättning får prova en hörapparat görs olika hörselmätningar för bedömning av vilken typ av hörapparat som lämpar sig bäst och en individuellt utformad öroninsats tillverkas.

Svåra ord

Finner du något svårt ord i texten som du inte förstår? I vår ordlista har vi samlat de flesta av alla svåra ord på denna webbplats.

Se hela ordlistan