Du är här:// Startsidan / Faktadel / Tekniska hjälpmedel / Hörapparattyper

Tekniska hjälpmedel

Hörapparattyper

  • Bakom-örat-apparat
  • Allt-i-örat-apparat
  • Benförankrad hörapparat
  • Cros-apparat
  • Cochlea implantat (CI)

Bakom-örat-apparat

Bakom-örat-apparat

Bakom-örat-apparaten är den vanligaste typen. Den finns i ett hundratal varianter, som ser relativt likartade ut, men som har stora variationsmöjligheter. Hörapparaten är placerad bakom örat. Från hörapparaten går en tunn plastslang, som leder det förstärkta ljudet genom öroninsatsen in i örat.

Allt-i-örat-apparat

Allt-i-örat-apparat

I-örat-apparater finns i olika utföranden. I-örat-apparaten utnyttjar utrymmet i hörselgången.

Benförankrad hörapparat

Benledningsapparat

Vissa personer med ledningsskador kan av olika anledningar inte använda öroninsats. Detta kan bero på tillfälliga eller kroniska sjukdomar/defekter i ytterörat, hörselgången eller mellanörat, som hindrar ljudet att nå innerörat.

Vid direkt benledning opereras en titanskruv in i skallbenet bakom örat. På denna skruv monteras vibratorn som förmedlar ljudintrycken via skallbenet till innerörat.

Cros-apparat

Cros-apparat är två bakom-örat-apparater som används av ensidigt hörande. Apparaten bakom det döva örat har en mikrofon som via en sladd eller trådlöst för över ljudet till det hörande örat. På så sätt uppfattas ljud som är på den döva sidan.

Svåra ord

Finner du något svårt ord i texten som du inte förstår? I vår ordlista har vi samlat de flesta av alla svåra ord på denna webbplats.

Se hela ordlistan