Du är här:// Startsidan / Handledning / Ljud och audiogram / Tips och uppgifter - Frekvens

Ljud och audiogram

Tips och uppgifter - Frekvens

Måttenheten för frekvens är hertz, Hz, efter den tyske fysikern Heinrich Hertz (1 Hz = 1 svängning per sekund). Deltagarna har med all säkerhet mött enheten för frekvens i samband med t.ex. radiomottagning. Diskutera i gruppen låga (mörka) ljud och höga (ljusa) ljud i förhållande till starka och svaga ljud. Illustrera tillsammans genom att bilda en flaskorkester. Arbetsblad 14 (pdf, 272 kb) .

Lyssna på olika slags ljud, t.ex. ljudet av pipdjur, olika instrument, visselpipa, speldosa och försök att höra skillnad på ljusa och mörka toner.

Lyssna på en ljudanläggning och prova maximal diskant och bas. Finns det någon skillnad mellan musik och tal, man - och kvinnoröster. Diskutera skillnaden.

Tänk efter och ge exempel på andra låga (mörka) respektive höga (ljusa) ljud. Klipp ut ur tidningar eller rita bilder av sådant som ger låga respektive höga ljud. Gör ett bildcollage.

Relaterade arbetsblad

Svåra ord

Finner du något svårt ord i texten som du inte förstår? I vår ordlista har vi samlat de flesta av alla svåra ord på denna webbplats.

Se hela ordlistan